Ενόργανη Γυμναστική, η βάση της άθλησης.

11/06/20180
gymnastics-900x450.jpg

Σύμφωνα με την επιστήμη της άσκησης ο άνθρωπος όσο πιο γρήγορα γυμναστεί, ορθά πάντα & ανάλογα, τόσο πιο καλά θα αναπτύξει βασικές του λειτουργίες που αποδεδειγμένα θα συμβάλλουν θετικά στην καλύτερη δυνατή σωματοδομή & οργανική του κατάσταση.

Το άθλημα της Ενόργανης Γυμναστικής είναι αυτό που ασκησιολογικά περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που βελτιώνουν σημαντικά όλες τις βασικές μας λειτουργίες. Καταρχήν βοηθά το σώμα να αποκτήσει την τέλεια ορθοσωμία και συνεπώς να αποκτήσει την ιδανική στάση σώματος αφού από τα πρώτα πράγματα που διδάσκεται το παιδί είναι ακριβώς αυτό.

Συνδυαστικά με τις ανάλογες ασκήσεις οι μύες από μόνοι τους πια συγκρατούν σωστά τον κορμό και μαθαίνουν να μοιράζουν όπως πρέπει το βάρος του σώματός τους σύμφωνα με τις κινήσεις τους. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο ωφέλιμο είναι αυτό αφού μακροπρόθεσμα θα έχουν προλάβει να αποφύγουν μυοσκελετικά προβλήματα όπως σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, οσφυαλγίες και άλλα μυοσκελετικά θέματα που μπορούν να δημιουργηθούν από την κακή χρήση του σώματος μας μέσα από την καθημερινότητα της ζωής.

Επιπλέον παράμετροι όπως η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η Μυική Δύναμη, η εκρηκτικότητα, η ευλυγισία, η ευκαμψία, ο συντονισμός και η ισορροπία εξελίσσονται σε τέτοιο βαθμό που αναμφισβήτητα αποτελούν τις καλύτερες βάσεις για έναν ολοκληρωμένα δυνατό και γυμνασμένο οργανισμό.

Συνεπώς έχουν όλα εκείνα τα εφόδια που θα τους χρησιμεύσουν στο να μπορούν αργότερα να ασχοληθούν με οποιοδήποτε άλλο άθλημα και είδος άσκησης που επιθυμούν. Επιπλέον για περιπτώσεις που έχουν το ταλέντο να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό σε αγώνισμα άλλου είδους το σημείο εκκίνησης είναι πολύ ανώτερο από παιδιά που ξεκινάνε για πρώτη φορά στο αγώνισμα τους έστω κι αν έχουν την σωστή ηλικία.

Η Ενόργανη Γυμναστική αποτελεί λοιπόν την καλύτερη βάση τόσο των αθλημάτων όσο και της υγείας σας. Οι ασκήσεις που γίνονται δεν είναι φυσικά αυτές που εκτελούνται σε επίπεδα πρωταθλητισμού αλλά όλες εκείνες που μαθαίνουν το σώμα πως να κινείτε σωστά, να τρέχει, να κάνει ασκήσεις λειτουργικές και να προετοιμάζει τον οργανισμό μας για μεγαλύτερες επιβαρύνσεις με την σωστή τεχνική ώστε να αποφεύγονται πιθανοί τραυματισμοί.

Τα στρώματα, τα πολύζυγα, η μικρή δοκός, το μονόζυγο & οι κρίκοι είναι βασικά όργανα της ενόργανης γι αυτό ονομάζεται και έτσι που χρησιμοποιούνται ακριβώς για όλους αυτούς τους στόχους που σας προανέφερα.

Ο ρόλος του γυμναστή είναι πολύ σημαντικός γιατί με την τεχνογνωσία του βοηθά το παιδί να αναπτύξει σωστά όλες αυτές τις παραμέτρους με βάση την αρχική σωματική του κατάσταση. Οι αναλογίες των ασκήσεων και των επαναλήψεων πρέπει να είναι σύμφωνες με τη σωματοδομή μας. Άλλες ασκήσεις κι επαναλήψεις θέλει ένα σώμα που έχει κακή στάση σώματος, άλλες κάποιος που δεν έχει, άλλη καρδιακή συχνότητα κλπ.

Για να το αγαπήσεις όμως το παιδί θα πρέπει να γίνεται υπό παιγνιώδη μορφή, χωρίς πρέπει κι αυστηρότητες, με μέτρο, με σταθερότητα με κίνητρα… για την ευεξία, τη βελτίωση της συγκέντρωσης, την αυτοπειθαρχία, τη συνεργασία και άλλες αξίες που έμμεσα καλλιεργούνται στο παιδί και ως αυριανός ενήλικας διαμορφώνει μία προσωπικότητα ευρύτερα δυνατή που μαθαίνει να αγωνίζεται για την βελτίωση της ζωής του με τον πιο υγιή τρόπο!

Το σώμα είναι το περιτύλιγμα της ψυχής. Είναι το όχημα που χρησιμοποιούμε για το ταξίδι της ζωής. Είναι το μέσο που μας οδηγεί στην απελευθέρωση των συναισθημάτων μας. Όταν λοιπόν φροντίζουμε μέσα από την κίνηση, την ομαλή λειτουργικότητα του σώματός μας τότε χαρίζουμε παράλληλα αρμονία στη ψυχή μας και πιο καθαρή σκέψη στο πνεύμα μας.

Αυτό ακριβώς που συνδυάζει & η Ενόργανη γυμναστική

ΑΡΜΟΝΙΑ – ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ – ΔΥΝΑΜΗ.

Μαρίνα Αθανασίου
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

ΠΗΓΗ


Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *